ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ

Ειδικοί Συνεργάτες

Αρχική / Ειδικοί Συνεργάτες

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΑΣ

Ο «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», το σχολικό έτος 2018-2019, προσέθεσε στο δυναμικό των σταθμών μας, παιδίατρο και ψυχολόγο, με σκοπό τον έλεγχο και την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών που φοιτούν στους σταθμούς.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Η παιδίατρος επισκέπτεται τους παιδικούς σταθμούς ανα τακτά χρονικά διαστήματα εξετάζοντας την σωματική ανάπτυξη των παιδιών,την φυσική τους κατάσταση και την συνολική τους υγεία. Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο ενημερώνει γραπτώς τους γονείς των παιδιών για τα ευρήματα που προκύπτουν από την εξέταση. Παράλληλα, πραγματοποιεί συγκεντρώσεις για τους γονείς με θέματα: σωστή διατροφή, ιογενείς λοιμώξεις, προστασία και έκθεση στον ήλιο, τηλεόραση και χρήση κινητών/ τάμπλετ κ.ά. Παράλληλα, μελετάται η αναλογία βάρους και ύψους σε συνάρτηση με την ηλικία και συγκεντρώνονται στατιστικά στοιχεία για τον Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών. Η παιδίατρος σε συνεργασία με την ψυχολόγο, πραγματοποιούν ψυχοκινητικό έλεγχο στο σύνολο των νηπίων με στόχο την ανίχνευση στοιχείων που χρήζουν προσοχής και διερεύνησης. Η ψυχοκινητική αξιολόγηση γίνεται σε 4 τομείς: κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, γλώσσα και αντιληπτική ικανότητα, λεπτή κινητικότητα και αδρή κινητικότητα. Η διαδικασία περιλαμβάνει: γραφοκινητικές και προγραφικές ασκήσεις, έλεγχο της λαβής του μολυβιού, ικανότητα ελέγχου των κινήσεων του σώματος με δοκό ισορροπίας, χειρισμό μπάλας κ.ά, ερωτήσεις προσωπικών πληροφοριών και γνώσης αριθμών, έλεγχο ευχέρειας και ευκρίνειας λόγου, ικανότητα συνεργασίας με άλλα παιδιά, τήρησης κανόνων και δυνατότητα για συμβολικό παιχνίδι.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Η ψυχολόγος εργάζεται εντός των παιδικών σταθμών και συγκεκριμένα, τρεις ημέρες την εβδομάδα βρίσκεται στον Π.Σ. Επισκοπής Γωνιάς, μία στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Εμπορείου και μία στον Π.Σ Οίας. Σε καθημερινή βάση, παραμένει μέσα στις τάξεις των νηπίων παρατηρώντας παιδιά και προσωπικό, βοηθώντας και παρέχοντας συμβουλές. Κατά την διάρκεια της χρονιάς, πραγματοποιεί συναντήσεις γονέων μιλώντας για καίρια και σημαντικά θέματα που απασχολούν τους νέους γονείς. Επίσης, βρίσκεται στην διάθεση των γονέων για ενημέρωση και συμβουλές, αλλά και του προσωπικού των παιδικών σταθμών για συζήτηση και συμβουλευτική καθοδήγηση. Η ψυχολόγος σε συνεργασία με την παιδίατρο, πραγματοποιούν ψυχοκινητικό έλεγχο στο σύνολο των νηπίων με στόχο την ανίχνευση στοιχείων που χρήζουν προσοχής και διερεύνησης. Η ψυχοκινητική αξιολόγηση γίνεται σε 4 τομείς: κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, γλώσσα και αντιληπτική ικανότητα, λεπτή κινητικότητα και αδρή κινητικότητα. Η διαδικασία περιλαμβάνει: γραφοκινητικές και πυρογραφικές ασκήσεις, έλεγχο της λαβής του μολυβιού, ικανότητα ελέγχου των κινήσεων του σώματος με δοκό ισορροπίας, χειρισμό μπάλας κ.ά, ερωτήσεις προσωπικών πληροφοριών και γνώσης αριθμών, έλεγχο ευχέρειας και ευκρίνειας λόγου, ικανότητα συνεργασίας με άλλα παιδιά, τήρησης κανόνων και δυνατότητα για συμβολικό παιχνίδι.

Ιδιαίτερα για τα βρέφη, ο έλεγχος της ψυχοκινητικής ανάπτυξης περιλαμβάνει τα εξής:

Περπάτημα και τρέξιμο, μεταφορά πολλών αντικειμένων ταυτόχρονα, ισορροπία στις μύτες ων ποδιών, χτύπημα μπάλας με το πόδι, σκαρφάλωμα χωρίς βοήθεια, ανεβοκατέβασμα σκάλας, μουτζούρωμα με μολύβι, χτίσιμο πύργου με 4 τουβλάκια, αναγνώριση αντικειμένων και μερών του σώματος, φράσεις 2-3 λέξεων, εκτέλεση απλών οδηγιών, ομαδοποίηση ανά σχήμα ή χρώμα, παιχνίδι προσποίησης, μίμηση συμπεριφορών, ανεξαρτησία, άγχος αποχωρισμού και αλληλεπίδραση με άλλους.

Συμμετέχουμε στα προγράμματα (ΕΕΤΑΑ ΑΕ):

  • ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝ. ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
eetaa_logo_orig.png
espa1420_logo.jpg
eu_logo.jpg
logo.png

Επικοινωνία

Καρτεράδος Θήρας Τ.Θ.: 497, Τ.Κ.: 84700

22860 31075

22860 34258

okmp@1353.syzefxis.gov.gr

Δευ – Παρ: 09:00 – 14:30